BRAUZZ.

Onze missie

Plastic is een geweldige uitvinding, maar...

Plastic is stevig, betrouwbaar, houdt voedsel langer goed, is tegen veel bestand, is extreem licht en is goedkoop. Plastic heeft allerhande nuttige einddoelen. Echter vormt de manier waarop plastic gebruikt wordt binnen onze maatschappij een gigantisch groot probleem.

Door gemakzucht van zowel producent als consument wordt heel veel wegwerp plastic gebruikt. Het materiaal is ontworpen om lang mee te kunnen gaan, maar het grootste deel van het geproduceerde plastic wordt slechts één keer gebruikt alvorens het, in het beste geval, in de juiste vuilbak terecht komt.

Na de levensduur van plastic zijn er verschillende scenario's mogelijk. Plastic recycleren is een mogelijkheid, maar gebeurd zelden. 91% plastic wordt niet gerecycleerd. Maar wat gebeurd er dan wel met al dit plastic? 

Een groot deel van het plastic wordt simpelweg verbrand in industriële ovens samen met ander restafval. Een ander deel wordt gedumpt op stortplaatsen of wordt door mensen in de natuur achtergelaten. 

België hoort bij de kampioenen wat betreft het recycleren van plastic afval. Toch wordt slechts 20% van het plastic correct gerecycleerd in België. In Europa is dat nog maar 14%. Het overige deel blijft dus ergens achter op deze planeet.

De impact.

De manier waarop plastic gebruikt wordt in deze maatschappij heeft dus een duidelijke negatieve impact die alsmaar vaker merkbaar wordt. 

Er is een impact op de mens. We weten met zekerheid dat microplastics in ons lichaam terecht komen, maar de gevolgen zijn nog niet helemaal duidelijk daarvan.

Er is een impact op dieren. Zowel op land als in water is plastic aanwezig in de biotopen van dieren. Plastic in het milieu valt vroeg of laat uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Microplastics zijn alle stukjes kleiner dan een halve centimeter maar vaak zó klein dat ze niet meer waarneembaar zijn met het blote oog. Dieren lijden op verschillende manieren aan het plastic in hun biotopen:

Er is een impact op de planeet. Er zijn signalen dat er tegen 2050 meer plastic in onze oceanen zal zitten dan vissen.

Er is hoop.

Het is dus ontegensprekelijk dat er effectief een probleem is. Echter groeit er ook wereldwijd bewustzijn binnen alle lagen van de bevolking, zowel bij producenten, consumenten als beleidsmakers. Het is onze plicht om samen met jullie een deel van de oplossing te worden, want zowel jij als wij zijn lang een deel geweest van het probleem. 
Ons bewust zijn van het probleem is een ding, maar er naar handelen om het probleem op te lossen is nog iets anders. 
...
BRAUZZ. begint met schoonmaakproducten omdat deze traditioneel verpakt zitten in plastic wegwerpflessen. Hier kunnen we samen al een grote impact realiseren.We kunnen ook al verklappen dat wij niet stilzitten en op dit moment al bezig zijn met het heruitvinden van hoe we andere huishoudelijke producten kunnen verpakken.
 

Team BRAUZZ.