Onze missie
Plastic is een geweldige uitvinding, maar...
Plastic is stevig, betrouwbaar, houdt voedsel langer goed, is tegen veel bestand, is extreem licht en is goedkoop. Plastic heeft allerhande nuttige einddoelen. Echter vormt de manier waarop plastic gebruikt wordt binnen onze maatschappij een gigantisch groot probleem.
Door gemakzucht van zowel producent als consument wordt heel veel wegwerp plastic gebruikt. Het materiaal is ontworpen om lang mee te kunnen gaan, maar het grootste deel van het geproduceerde plastic wordt slechts één keer gebruikt alvorens het, in het beste geval, in de juiste vuilbak terecht komt.
Na de levensduur van plastic zijn er verschillende scenario's mogelijk. Plastic recycleren is een mogelijkheid, maar gebeurd zelden. 91% plastic wordt niet gerecycleerd. Maar wat gebeurd er dan wel met al dit plastic?
Een groot deel van het plastic wordt simpelweg verbrand in industriële ovens samen met ander restafval. Een ander deel wordt gedumpt op stortplaatsen of wordt door mensen in de natuur achtergelaten.
België hoort bij de kampioenen wat betreft het recycleren van plastic afval. Toch wordt slechts 20% van het plastic correct gerecycleerd in België. In Europa is dat nog maar 14%. Het overige deel blijft dus ergens achter op deze planeet.
De impact.
De manier waarop plastic gebruikt wordt in deze maatschappij heeft dus een duidelijke negatieve impact die alsmaar vaker merkbaar wordt.
Er is een impact op de mens. We weten met zekerheid dat microplastics in ons lichaam terecht komen, maar de gevolgen zijn nog niet helemaal duidelijk daarvan.
- Ze denken dat het voedsel is en eten het op. Hierbij ontstaat er stikkingsgevaar.
- Ze krijgen niet waarneembaar microplastic binnen. Dit kan nefaste gevolgen hebben voor hun metabolisme.
- Dieren kunnen gewond geraken door grote stukken plastic.
Er is een impact op de planeet. Er zijn signalen dat er tegen 2050 meer plastic in onze oceanen zal zitten dan vissen.
Er is hoop.
Team BRAUZZ.
