Veganuary - 3 mythes over vegan ontkracht

Veganuary - 3 mythes over vegan ontkracht

Januari is dé maand waarbij je uitgedaagd wordt vegan te leven. Deze maand wordt ook wel Veganuary genoemd, het is intussen uitgegroeid tot een welgekend begrip.

Veganisme is iets wat de laatste jaren enorm aan populariteit won waardoor ook elk jaar meer en meer mensen deelnemen aan de uitdaging om een maand vegan te leven. Team BRAUZZ doet mee aan Veganuary. Jij ook?

Om alle vooroordelen netjes op zijn plaats te zetten, ontkrachten we voor jou deze 3 mythes.

NIET WAAR: Het vegan-label wil uitsluitend zeggen dat het product geen sporen van dieren bevat.

Wat maakt een product nu eigenlijk vegan? Er zijn maar liefst 2 betekenissen: 

  1. Het product in kwestie bevat geen ingrediënten van dierlijke afkomst.
  2. Het product is niet getest op dieren. 

Maar, en hier volgt een belangrijke nuance: de 2 betekenissen staan los van elkaar. Wanneer een product geen ingrediënten van dierlijke afkomst bevat wil het niet per se zeggen dat het vrij is van dierproeven, en omgekeerd. 

Als consument blijft het dus belangrijk om kritisch te zijn en grondig na te gaan wat een product of een merk nu net vegan maakt.

NIET WAAR: Een vegan-levensstijl wil uitsluitend zeggen dat je geen dieren eet.

Allereerst gaat een vegan levensstijl over veel meer dan enkel het dieet dat je volgt. Je eet geen gerechten meer die sporen van dierlijke afkomst bevatten. Concreet wil dit zeggen: je eet geen vlees meer, maar ook geen zuivelproducten of eieren. 
 
Maar het dieet is slechts een onderdeel van een vegan levensstijl. Het slaat namelijk ook op de huishoudproducten, cosmetica, kleding en schoenen die je aankoopt. 
 
Velen van de producten die we aankopen zijn getest op dieren zoals allerlei ontvetters en wasmiddel, of ze bevatten dierlijke ingrediënten zoals leer, wollen of zijden kledij, cosmetica etc. 
 
Een vegan levensstijl gaat bijgevolg dus veel verder dan enkel een vegan dieet. 
Het vergt veel onderzoek en overtuiging om een vegan levensstijl vol te houden.

NIET WAAR: Als je vegan leeft, kan je (bijna) niet meer uit eten gaan.

Veganisme won de laatste jaren meer en meer aan populariteit. Dat hebben de restaurants ook geweten. In veel restaurants werden de menukaarten aangevuld met een vegetarische en vegan optie. Wel moeten we toegeven dat de keuze vaak beperkt is. 
 
Dat mag je zeker niet tegenhouden om deel te nemen aan veganuary want tegenwoordig zijn er ook tal van applicaties die je helpen vegan restaurants te vinden.  
 
HappyCow is zo een app dat je helpt bij het vinden van restaurants met veganistische opties. In vrijwel iedere stad over de hele wereld kun je daardoor gemakkelijk plantaardig eten vinden. Je kunt zelfs zoeken op volledig plantaardige restaurants, ijswinkels, bakkers of supermarkten. Door de vele gebruikers van de app, zijn er bovendien handige recensies te vinden. 

BRAUZZ. doet mee aan Veganuary

 

Lotte van team BRAUZZ. doet mee aan Veganuary, want vegan gaat veel verder dan enkel voedsel alleen. Het gaat ook om de cosmetica, kleding en schoenen én huishoudproducten die je aankoopt.

Laat de huishoudsector nu net één van de redenen zijn waarom BRAUZZ., als duurzame startup, zoveel waarde hecht aan het vegan-label voor haar producten.

Enkel zo kunnen we onze klanten garanderen dat onze producten geen sporen van dierlijke ingrediënten bevatten én niet getest is op dieren.

Klik hier en volg ons avontuur tijdens Veganuary.

Terug