Vaatwastabletten of afwasmiddel: wat is ecologischer?

Vaatwastabletten of afwasmiddel: wat is ecologischer?

Er zijn veel huishoudelijke taken die energie kosten; afwassen is er daar één van. 
Tegenwoordig heeft maar liefst 60% van de gezinnen een vaatwasmachine om te helpen bij deze huishoudelijke taak. Maar is het niet energiezuiniger om met de hand af te wassen in plaats van de vaatwasmachine te gebruiken?

De hand vs. de machine

Het afwassen met de hand lijkt in eerste instantie misschien de meest energiezuinige optie, omdat je geen elektriciteit nodig hebt. Maar er zijn andere factoren om rekening mee te houden. Zoals bijvoorbeeld het waterverbruik. Met de hand afwassen vereist veel meer water dan een vaatwasmachine. Dit betekent dat als je de afwas met de hand doet, je meer energie verbruikt om dat water te verwarmen. Daarnaast kost het ook meer tijd en fysieke inspanning om de afwas met de hand te doen, wat ook energie kost.

Daarnaast is het ook zo dat moderne vaatwassers ontworpen worden om zo energiezuinig mogelijk te zijn. Hoe moderner, hoe minder water en energie ze verbruiken. Bovendien hebben veel vaatwassers ook energiebesparende opties, zoals een eco-programma of een half-lading instelling, waardoor het energieverbruik nog verder wordt verminderd.

Waterverbruik

Heb je een vaatwasmachine? Dan verbruikt die ongeveer 12 liter per afwasbeurt. Let wel, wanneer je een ouder toestel hebt, kan het aantal liter per wasbeurt wel eens oplopen tot 17 liter. 
Voor een manuele afwasbeurt van dezelfde hoeveelheid afwas zou je 45 liter water nodig hebben. Aanzienlijk meer water dan een vaatwasmachine dus.

Energieverbruik

Ook bij het energieverbruik zijn er een aantal factoren die meespelen. Veel vaatwassers doen de afwas op 70 tot 95 graden terwijl 40 graden eigenlijk voldoende is om de afwas schoon te krijgen (tenzij er aangekoekte resten op zitten). Warm water gebruiken kost veel energie.

Minder warm water gebruiken, zoals bij een handafwas, is dus een duurzamere keuze. Toch moet je niet uit het oog verliezen dat je water voor de afwas met de hand ook moet verwarmen. Ook als je de vaat voorspoelt met warm water, of afwast onder de lopende kraan in plaats van in de gevulde wasbak, kan een vaatwasmachine een betere keuze zijn. Bovendien hebben de meeste moderne vaatwassers een ecofunctie, waarmee je het energie- en waterverbruik kunt inperken.

De vaatwasmachine wint

Dit alles in het achterhoofd zouden we kunnen stellen dat de vaatwasmachine een duurzamere manier is om je vaat te doen dan met de hand afwassen.

Toch willen we ook benadrukken dat er veel afhangt van verschillende factoren: is het een energiezuinig en recent toestel of niet, hoe vaak de vaatwasmachine op staat, of de vaatwasmachine volgeladen of halfvol is, of de vaatwasmachine aangesloten is op de algemene boiler of een eigen elektrische boiler heeft, op welk programma de vaatwasmachine ingesteld is,...

In de praktijk heb je dus zelf heel wat controle over het water- en elektriciteitsverbruik van je vaatwasser.

Tips om energie te besparen 

  1. Was (af en toe) met de hand. Het klinkt heel flauw; als je de vaatwasser niet gebruikt, verbruikt hij geen energie. Maar het is wel iets om rekening mee te houden. Zeker als de vaatwasser niet vol zit of als je maar een paar kleine dingen hebt kan het schelen om dit met de hand te wassen.
  2. Spoel de vaat niet af voor je het in de machine zet. Het volstaat om grote etensresten af te vegen; gebruik all-in-one vaatwastabletten
  3. Gebruik het eco-programma. Heb je dit niet, kies dan voor een lagere temperatuur.
  4. Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol zit.
  5. Maak regelmatig je filter schoon.
Terug