Tips voor een afvalarme badkamer

Tips voor een afvalarme badkamer

Voor velen onder ons is de badkamer toch een speciale plaats. Het is een plaats waar me-time vaak centraal staat. Van persoonlijke basis hygiëne tot uitgebreide huidverzorging tot de douche- of badgedachten. We brengen veel tijd door in de badkamer en creëren daarbij vaak ook wel een hoop afval. Stond jij al eens stil bij dat kleine badkamer prullenbakje dat nu alweer vol is?? Daarom is het dringend tijd voor tips voor een afval arme badkamer!

Kijk eens rond in je badkamers. Kijk eens in de kastjes, naast het toilet, in de douche, op de badrand, in de lades, …. Je zal waarschijnlijk meer (wegwerp)plastic zien dan je denkt. Laat ons eens enkel boosdoeners op een rijtje zetten.
 
Douchegel en shampoo in plastic flesjes: Mensen wassen zich vaak, heel vaak. En douchegel en shampoo in plastic flessen zijn nog steeds de algemene manier waarop de grootste groep mensen die producten aankopen. In 2016 werden wereldwijd naar schatting 480 miljard flessen verkocht. Omgerekend zijn dat niet iets minder dan een miljoen flesjes per minuut.
 
Make-up doekjes: Gezichts- en make-up doekjes zijn vaak een essentieel onderdeel van veel badkamer routines. Als je dagelijks een of twee watten schijfjes gebruikt om je make-up te verwijderen, gooi je per jaar gemiddeld 300 à 600 watjes in de vuilnisbak. Deze zijn vaak ook moeilijk te recycleren omdat ze bestaat uit verschillende vezels.
 
Wegwerp scheermesjes: Scheermesjes zijn bijna vast meubilair geworden in vele badkamers. En helaas zijn het grote merendeel van die scheermesjes gemaakt van plastic. De typische navulbare scheermesjes hebben tonnen plastic verpakkingen en moeten uiteindelijk worden weggegooid. Het EPA (environmental protective agency) schat dat er zo’n 2 miljard scheermesjes worden weggegooid ieder jaar (in the VS alleen al!).

Wegwerp menstruatie producten: Menstruatieproducten zijn een noodzaak, maar de meest gekozen menstruatieproducten zorgen voor veel afval. De meeste producten zijn voor eenmalig gebruik en zijn gemaakt van plastic of andere niet-recycleerbare materialen. Naar schatting worden 5000 tot 15000 tampons en maandverbanden gebruikt gedurende een iemand's leven, en dat kan behoorlijk oplopen!

Hoewel een badkamer veel afval kan produceren, hoeft dat niet zo te zijn! Met deze veranderingen kan jij afval uit jouw badkamer verwijderen en zelfs ruimte en geld besparen. Met deze 'swaps' ga jij en jouw badkamer afvalarmer door het leven.

Shampoo bars of hervulbare flessenWaar een klassieke blok zeep al meegaat sinds grootmoeders tijd, is de shampoo- of bodybar een nieuw fenomeen. Wie bezig is met het verminderen van plastic kan er niet omheen. Het zit vaak verpakt in karton en afhankelijk van de grootte, zou het ook tot 3 flessen uitsparen!

Wasbare make-up doekjes: Katoenen of bamboe make-up doekjes zijn de perfecte vervanging. Ze zijn wasbaar, makkelijk op te bergen en kunnen keer op keer hergebruikt worden. Je kunt ze combineren met je favoriete reiniger of make-up remover voor een fris gezicht zonder plastic-afval!

Herbruikbaar scheermesjeEen goede investering op lange termijn is een herbruikbaar scheermesje. Er zijn tal van opties en zijn bijna overal al te verkrijgen. Een Saferty Razor bijvoorbeeld ziet er niet alleen mooi uit in je badkamer, maar bespaart ook heel wat afval. Het enige wat je hoeft te doen is de individuele mesjes te vervangen en het handvat voor altijd bewaren!

Herbruikbare menstruatie productenHet gamma aan duurzamere menstruatie producten is de laatste jaren enorm uitgebreid. Van een menstruatie cup tot menstruatie ondergoed en herbruikbare maandverbanden. Je vindt dus vast wel een product dat past bij jouw noden. Éen ding hebben ze alleszins gemeen; ze zijn niet gemaakt voor eenmalig gebruik. Verder zijn deze varianten vaak ook veel goedkoper dan hun minder duurzame tegenhangers. Zeker de moeite waard!

BRAUZZ. wasstrips

 

Bekijk product
Terug