Motivatie voor de lenteschoonmaak

Motivatie voor de lenteschoonmaak

Nu de warme zonnestralen ons weer bereikt hebben, voelen we het stilaan kriebelen om aan onze jaarlijkse lenteschoonmaak te beginnen. 1 op 3 houdt elk jaar een grondige poetsbeurt. Maar wat als je geen motivatie vindt om heel je woning aan te pakken? Of wat als je niet weet waar je moet beginnen? Wij geven je enkele effectieve tips zodat je snel in een positieve poets-mood terechtkomt! 

 

  1. Een proper huis = een opgeruimd hoofd

Opruimen en poetsen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is vaak iets wat we uitstellen en waar we bij denken: 'dat kan volgende week ook wel'. Maar het kan zich zo elke week meer en meer opstapelen en op een bepaald moment zien we door de bomen het bos niet meer. Daardoor wordt de lenteschoonmaak meestal ook een jaarlijks tafereel. 

Een handige tip om sneller op te ruimen of schoon te maken is om het goed bij te houden. Daardoor wordt het mentale aspect eenvoudiger en zorgen we voor meer energie. Probeer een reminder in je smartphone te plaatsen of hou wekelijks een plaatsje vrij in een fysieke agenda. 

Een proper huis = een opgeruimd hoofd, plan goed!

 

2. Iets is beter dan niets! 

Niet iedereen vindt de tijd om aan een volledige lenteschoonmaak te beginnen. Een alternatief is om te proberen om de paar dagen een kwartiertje tijd vrij te maken om de klussen te verdelen. Maak een lijst met wat er allemaal moet gebeuren en vink telkens hetgeen af dat je hebt kunnen afwerken. Daardoor is het meer haalbaar en word je niet overweldigd door de hoeveelheid werk. Probeer het zoveel mogelijk te visualiseren. Een to-do lijstje schrijven, een moodboard maken of YouTube video’s kijken met extra tips helpen allemaal! 

 

3. Zoek andere activiteiten om het afwisselend en leuk te houden 

Het hoeft niet steeds opruimen en poetsen zijn zoals gewoonlijk. Probeer eens een andere activiteit uit tijdens de lenteschoonmaak!

Hier zijn enkele leuke afwisselingen: 

Zwerfvuil oprapen! Tijdens de maand maart organiseren verschillende steden en gemeenten opruimacties waar je aan mee kan doen. Zo draag jij ook jouw steentje bij en kan je genieten van de buitenlucht (en misschien ook wel het zonnetje).

Zoek restjes van al jouw huishoudproducten en leg deze samen. Het is vaak confronterend om te zien hoeveel we er zo hebben liggen. Hierdoor kunnen we onszelf motiveren om ze op te gebruiken tijdens de lenteschoonmaak.

Doe het eens voor iemand anders. Er zijn altijd mensen die extra hulp kunnen gebruiken, maar het misschien niet durven vragen. Verras iemand die je kent met een kleine poetsbeurt of herstelling. En wie weet krijg jij wel een gratis tasje koffie.

Plant verse kruiden. Het is niet enkel voor mensen met een grote tuin om verse kruiden te planten. Zelfs in een appartement of studio is het al mogelijk om dit te doen. Vraag wat informatie bij jouw lokale doe-het-zelfzaak of plantenwinkel.  

Plant verse kruiden als afwisselende activiteit bij de lenteschoonmaak

 

4. Duurzaam én spaarzaam 

Het kan leuk zijn om je huidige producten en materialen één voor één te proberen vervangen door duurzamere alternatieven. Probeer onderzoek te doen naar wat er beter kan. BRAUZZ. kan voor 5 producten al een duurzame oplossing bieden. Onze reinigers geven jou al drie verschillende mogelijkheden. De allesreiniger, glasreiniger en badkamerreiniger doen wat ze moeten doen en ze komen elk in een herbruikbare fles. Je voegt onze poeders toe, vult de flessen met water en… poetsen maar! Onze natuurlijke en composteerbare sponsdoeken zorgen er dan weer voor dat je de producten ook echt goed kan in boenen. 

Om te wassen kan je dan gebruikmaken van wasstrips. Was-wat? Wasstrips! Dit handige alternatief voor wasmiddel is niet enkel duurzaam, maar zorgt er ook voor dat je het voor jezelf zoveel makkelijker maakt. Het weegt bijna niets, neemt weinig ruimte in, gooi je gewoonweg in je wasmachine zonder te moeten doseren én wordt eenvoudigweg door de brievenbus geleverd. Daarnaast is er geen afval! 

De BRAUZZ. wasstrips

 

5. Zorg voor een beloning 

We weten allemaal dat we beter presteren als we weten dat er een beloning volgt. Maak voor jezelf uit wat voor beloning jou kan motiveren om die sponsdoek op te pakken en te gaan met die banaan! Is dit een chocolaatje (of twee)? Een aflevering kijken van je favoriete serie? Een blokje gaan lopen bij zonsondergang? Probeer te zoeken naar wat voor jou stimulerend en inspirerend werkt! 

 

6. En als laatste … 

Onthoud dat schoonmaken jezelf rust kan geven en probeer zoveel mogelijk te denken aan het eindresultaat. Op die manier maken we het onszelf een pak eenvoudiger en hoeft het niet altijd zo’n zware opgave te zijn! 

  

Probeer af en toe ook eens te genieten van de zon tijdens een korte poetspauze. 

Veel succes en vergeet niet je favoriete playlist luid genoeg te zetten.

Terug