Back Oct. 16, 2020

Microplastics vervuiling en hoe het onze oceanen in gevaar brengt

Moeten we nog iemand op de hoogte brengen dat de manier waarop plastic in onze maatschappij gebruikt wordt een impact heeft op de planeet? Stranden liggen vol, dieren sterven door plastic in hun maag en koraalriffen liggen ook vol puin. Maar wij recycleren? Wij zijn toch goed bezig?

In de 21e eeuw leren we nog maar net wat de impact is van onze plastic consumptie op het milieu in de afgelopen decennia.

Plastic vervuiling is overal, zelfs in ons drinkwater of in de meest afgelegen gebieden van Antarctica. Naast de zichtbare vervuiling vormen ook microplastics door hun kleine omvang een hele nieuwe uitdaging.

Deze microscopische plastic deeltjes komen uit verschillende bronnen.

Sommige komen vrij uit het puin in de zee en uit het afval van stortplaatsen, omdat het langzaam uiteenvalt. Een verscheidenheid aan cosmetica en schoonheidsproducten bevatten ze, waaronder tandpasta, shampoos of lichaam scrubs.

Veel microplastics verstoppen zich ook in onze garderobe - ze komen vrij uit synthetische kleding wanneer deze wordt gewassen.

Of ze nu vrijkomen uit een afgedankte fles of een gewassen overhemd, ze worden een onderdeel van onze watercyclus omdat onze huidige technologieën niet in staat zijn om ze eruit te filteren.

Omdat ze niet kunnen worden verwijderd, brengen microplastics verschillende gevaren met zich mee, vooral voor mariene ecosystemen. Kleine dieren kunnen ze inslikken en omdat de microplastic hun spijsverteringskanaal blokkeert, kunnen ze sterven. Ze kunnen echter ook door grotere vissen worden opgegeten, die door grotere vissen worden opgegeten... die dan op de borden van veel mensen terechtkomen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, kunnen microplastics giftige stoffen aan zich binden die dan samen met de microplastic worden geconsumeerd.

Het is dus essentieel dat we allemaal helpen om het vrijkomen van microplastics in de oceaan te stoppen. Beperk de hoeveelheid plastic waar je op vertrouwt. Elke kleine inspanning maakt een verschil.


BRAUZZ. producten

Starterspakket
Navulling pakket

People, Planet & Profit: hoe BRAUZZ. maatschappelijk verantwoord onderneemt

People, Planet & Profit: hoe BRAUZZ. maatschappelijk verantwoord onderneemt

BRAUZZ. is opgestart met een ambitieuze missie; de wereld letterlijk en figuurlijk schoner maken. Dit willen we doen door innovatieve producten...

Lees meer
Afval arme tips voor nieuwe ouders

Afval arme tips voor nieuwe ouders

Veel ouders staan door de verwachting en geboorte van hun (eerste) kind bewuster stil bij de impact van hun consumptiegedrag...

Lees meer
Tips voor een afvalarme badkamer

Tips voor een afvalarme badkamer

Voor velen onder ons is de badkamer toch een speciale plaats. Het is een plaats waar me-time vaak centraal staat....

Lees meer
Derma test

Derma test

"Dermatologisch getest" staat vaak op de verpakking van wasmiddel en cosmetica producten. Onze BRAUZZ. wasstrips (zowel met geur als geurloos)...

Lees meer