De lenteschoonmaak: zo begin je eraan
Na enkele donkere maanden is het tijd om het vuil dat zich heeft opgehoopt, en de rommel die gecreëerd is achter ons te laten en de lente in te zetten met een frisse thuis omgeving. Weet je niet goed waar te beginnen? Volg dit stappenplan en je bent zo klaar!
Voordat je begint, denk eraan...
Splits het werk op:
Voor sommigen is schoonmaken een noodzakelijk kwaad, voor sommigen is het een soort ontspanning waar het eindresultaat een opperste geluk moment kan opleveren. Voor de BRAUZZ'ers die het zien als noodzakelijk kwaad, zorg ervoor dat je per dag een schoonmaak taakje opknapt in plaats van er een volledige zondag aan te te wijden.
Werk van boven naar onder:
Of van minst belangrijke/aangename ruimte naar de ruimte thuis waar jij het vaakst bent. Zo vergeet jij geen enkele ruimte.
Stap 1: De zolder/opbergruimte
Hier vind je vaak oude schatten terug. Sommigen leuk om opnieuw te ontdekken, anderen waar je de kriebels van krijgt. De perfecte plaats om te starten dus.
Maak een grondige selectie; dingen die je écht niet meer nodig hebt, doe je weg. Ze nemen plaats in en vergaren stof. Geef de spullen die nog bruikbaar zijn een nieuw leven of doneer ze aan iemand anders.
Tip: haal je plumeau boven en verwijder alle spinnenwebben.
Stap 2: De slaapkamer
Een fris bed
Tijd om de wasmand te vullen met hoeslakens, kussenslopen en matrasbeschermers. Het is geen leuk taakje, maar je gaat pas echt tevreden zijn als je op het einde van je poetsopstoot kan gaan slapen in een bed met propere lakens.
Matras
Draai je matras om als je een winter- en zomerkant hebt.
Vergeet je matras niet te stofzuigen. Het klinkt misschien vreemd maar zo voorkom je dat er een hele hoop stof en zelfs beestjes in vast blijft zitten.
Donsdeken
Je kan ook je donsdeken zelf wassen. Lees op voorhand goed de wasvoorschriften. Wassen op 40°C kan normaal gezien geen kwaad. Gebruik tennisballen om het deken goed te schudden. Tip: gebruik minder waspoeder en geen wasverzachter. Daardoor zou je was anders wel eens heel erg kunnen schuimen.
Verwijder het stof
Stof alle nachtkastjes en lampenkappen af.
Vergeet ook de kleerkast niet op te ruimen. Vervang al je winterkleren met je lente- en zomeroutfits. Zo creëer je ook de mogelijkheid om alle legplanken en lades eens een grondige poetsbeurt te geven. Denk eraan om te doneren of te hergebruiken voor een ander doel als je een stuk niet meer draagt.
Vergeet ook niet de bovenkant van je kast te ontstoffen!
Stap 3: De badkamer
Douche
Was je douchegordijn om de vuile rand onderaan weg te krijgen.
Ontkalk de voegen van elke kraan, wasbak, doucheknop en toilet. De BRAUZZ. badkamerreiniger is hier jou ideale partner in crime. Die geeft kalk geen kans, en dat op een natuurlijke manier!
Neem je tandenborstelhouder onder handen. Je tandenborstel is dan wel proper maar in de beker zelf vind je vaak heel wat troep.
Ontstop het doucheputje.
Reinig je douchemat. Steek ze op 30°C in het wasmachine en laten drogen. Zo eenvoudig is het.
Badkamerkasten
Ruim je kasten op. Alle overbodige spulletjes die je al jaren spaart, mogen nu weg. Geef je kast meteen ook een stevige poetsbeurt.
Tip: als je hier al bent geraakt, ben je goed bezig. Doe een dansje voor de spiegel en geef jezelf een compliment!
Stap 4: De keuken
Gootsteen & keukenblad
Maak alles terug proper met de BRAUZZ. allesreiniger. Uit je afvoer kunnen vieze geurtjes komen. Probeer die dus ook eens grondig proper te maken.
Afwasmachine
Reinig je afwasmachine. Het gebeurt maar al te vaak dat vieze borden met etensresten gewoon in de vaatwas belanden. Al die troep blijft hangen in de machine. Poets die tijdig om verstoppingen te voorkomen.
Gebruik soda en laat je machine leeg draaien op het hoogste programma.
Vul het spoelmiddel en zout aan.
Maak de filter van de afvoer leeg.
Magnetron
Vergeet je magnetron niet te poetsen. Meng een beetje azijn met citroen en water. Laat goed stomen in je magnetron en alle vieze geurtjes en resten veeg je zo weg. Tijdens de microgolf binnenin schoon wordt gemaakt heb jij de tijd om met de BRAUZZ. allesreiniger de buitenkant een stevige beurt te geven.
Bekijk de vervaldatums
Ruim ook je proviandkast op. Gooi alle producten die vervallen zijn weg. Doe hetzelfde met de ijskast. Zorg er ook voor dat je de rubberranden reinigt of vervangt indien nodig. Denk eens na hoe je in de toekomst voedselverspilling tegen kan gaan.
Ook in de oven blijven hardnekkige etensresten hangen. Ook hier biedt onze allesreiniger een oplossing voor!
Dampkap
Controleer of je dampkamp nog genoeg zuigkracht heeft. Hou er keukenpapier tegen en zie of dat keukenpapier door de zuigkracht aan de dampkap blijft plakken. Is dit niet het geval dan steek je je de roosters best eens in een sopje of de vaatwas.
Diepvries
Ontdooi je diepvries. Het energieverbruik van je diepvries daalt al snel met 10% per ijslaag van 2 mm die je weg krijgt. Jouw diepvries is daarna niet alleen schoner, maar ook efficiënter.
Tip: Vergeet natuurlijk ook de raampartijen niet in elke ruimte eens stevig aan te pakken met de BRAUZZ. glasreiniger. Streeploos opblinken kan die als de beste!
Stap 5: De woonkamer
Heb je houten meubels? Verzorg ze dan eens door ze in te smeren met boenwas of olie. Vergeet ze daarna niet op te blinken.
Onderhoud op tijd je lederen meubels. Zo behoudt je zetel zijn beschermingslaag.
Ook je parket mag je niet vergeten. Afhankelijk van de soort, moet je jouw houten vloer anders behandelen.
Stap 6: De kelder of opslagruimte
Verzamel al je overtollige spullen, rommel en afval en geef ze een twee leven, doneer of sorteer ze op het recyclage park.
Schrob de vloer, verwijder de spinnenwebben en
Stap 7: Joepie! Helemaal klaar, tijd voor confetti!
Tip: doe dit niet, of je mag direct je stofzuiger opnieuw boven halen.
![]() |
StarterspakketBekijk product |