Duurzaam Halloween: zo ga je te werk

Halloween wordt meer dan ooit gevierd. Voor kinderen is het een feest waarbij ze zich mogen verkleden in hun favoriet griezelfiguur en in de buurt aanbellen om snoepgoed te verzamelen. Een waar festijn. Maar niet alleen kinderen zijn te vinden voor dit feest; volwassenen doen maar al te graag mee door zich te verkleden en gezellig samen te zijn met vrienden. 

Het is duidelijk, Halloween wint aan populariteit; dat maakt het belangrijk om ons ook bij deze gelegenheid bewust te zijn van het duurzaamheidsaspect.  

Hier volgen enkele tips om van Halloween een duurzaam griezelfeest te maken.  

 

Huur een kostuum 

Je moet niet elk jaar een nieuw griezelkostuum aankopen om mee te doen aan Halloween. Huur een kostuum of leen een outfit van iemand. Zo hoef je helemaal niks aan te kopen en draag je bij aan de circulaire economie.

Voor de creatievelingen onder ons is het ook altijd een mogelijkheid om zelf een outfit te maken. Trek je kleerkast open en maak van die oude, versleten kledingstukken iets nieuws. Je zou ervan schrikken hoeveel leuks je met al die kleding kan maken. Naald, draad en een paar textielstiften is het enige wat je nodig hebt. 

 

Schmink it!  

 

Geen griezelfeest zonder griezel make-up. Wanneer Halloween er aankomt, transformeert ook ons gezicht in een waar griezelfiguur. We wanen ons de nieuwe Picasso van de griezels en daar komt heel wat schmink bij kijken.  

Make-up producten bevatten vaak sporen van dierlijke afkomst. Daarbij komt nog eens dat het vaak zelfs schadelijke ingrediënten voor de huid bevat. Let daarom vooraf goed op welke producten je aankoopt. 

Kies voor vegan en natuurlijke schmink. Wees je ervan bewust dat we ook op deze manier ons steentje kunnen bijdragen.

 

Trick or treat

Terwijl de groten samenzitten, zijn de kleinsten aan het rondgaan in de buurt om zoveel mogelijk snoep te verzamelen aan de deuren. In plaats van vooraf apart verpakt snoepgoed aan te kopen, kan je er ook voor kiezen om snoepgoed in bulk aan te kopen. Zonder dat ze apart verpakt zijn. 

Of beter nog, je kan ook zelf gebakjes en koekjes bakken. Op die manier vermijd je plastic verpakkingen en het smaakt des te meer.  

De liefde van het kind gaat door de maag, toch? 

 

Pompoenen, veel pompoenen... 

Wie Halloween zegt, zegt pompoenen!  
We gebruiken ze als decoratie maar ook als activiteit met kinderen om er griezelgezichtjes in te maken. Plezier verzekerd.   

Gooi de inhoud van de pompoenen zeker niet weg. Probeer de pompoen te verwerken in gerechten; maak er soep van of vries het pompoenvlees in om later op te eten. Op die manier vieren we Halloween op een zero waste manier en hebben we er nog plezier aan ook.  

Daarnaast raden we het ook aan om de pompoenen aan te kopen bij lokale boeren of winkels. Het jaar erna kan je er dan voor kiezen om de pompoenzaadjes te gebruiken om er zelf in de tuin te laten groeien. Zelfgekweekt en zelfgemaakt smaakt altijd beter.  

 

Decoraties 

Vleermuizen, pompoenen, vlaggetjes, eten, lichtjes, spinnenwebben... de typische decoraties voor Halloween halen we in huis om helemaal in thema te blijven.  

Maar heb je er al eens aan gedacht om je decoratie zelf te maken?  

Met papier, lijm, karton, stiften, oude kledingstukken kan je heel makkelijk voorwerpen in thema toveren.  

Laat je creativiteit de vrije loop en maak je decoratie gewoon zelf. Het jaar erna gebruik je ze gewoon opnieuw. Stop ze dus zeker niet te ver weg.

 

Maak er een bangelijk duurzame Halloween van! 

Terug