De positieve impact van bijen: Tips van lokale imker Christophe voor een bijvriendelijke tuin en terras

De positieve impact van bijen: Tips van lokale imker Christophe voor een bijvriendelijke tuin en terras

Bijen spelen een cruciale rol in ons ecologisch systeem. Zonder bijen zou de bestuiving van veel planten die wij voor ons voedsel nodig hebben, niet mogelijk zijn. Lokale imker Christophe benadrukt het belang van bijen en deelt praktische tips om je tuin en terras om te toveren tot een bijvriendelijke plek.

Tot 80% van onze groenten en fruit zijn er dankzij de bijen

Bijen zijn onmisbaar voor ons ecosysteem. Zonder hen zouden we 70 tot 80% van onze groenten en fruit missen. Ze zorgen namelijk dankzij de bestuiving voor de bloei van de planten. Gelukkig is het eenvoudig om je tuin of terras om te toveren tot een bijenparadijs. Imker Christophe deelt met ons 5 praktische tips:

Tip 1: plaats een bijenhotel

Een eenvoudige manier om wilde bijen te helpen is door een bijenhotel te plaatsen. Dit is een kunstmatige nestplaats waar wilde bijen kunnen schuilen, overwinteren en hun jongen grootbrengen.

Bij het plaatsen van een bijenhotel is het belangrijk om het hotel te plaatsen aan de zuidelijke kant van de tuin en zeker niet aan de regenkant.

Extra tip: je kunt zelf een bijenhotel maken of kopen in een tuinwinkel of online.

Tip 2: snoei geen planten in bloei

Een eenvoudige manier om bijen te helpen is door met snoeien te wachten tot de bloemen zijn uitgebloeid. Wanneer je een plant de in bloei staat snoeit, verwijder je de bron van voedsel voor bijen.

Bovendien zijn er bijen die specifiek één bloemsoort bezoeken. Als je deze bloem snoeit, haal je de enige voedselbron weg van deze bijen.

Tip 3: zorg voor een gevarieerd aanbod aan planten en bomen

Een eenvoudige manier om bijen te helpen is door te zorgen voor een gevarieerd aanbod aan planten en bomen in je tuin. Bijen hebben het hele jaar door voeding nodig. Door planten en bomen te kiezen die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien, zorg je ervoor dat er altijd wel ergens in je tuin een bloem of boom te vinden is voor de bijen.

Tip 4: zaai een bloemenweide

Ben je op zoek naar een manier om je tuin om te toveren tot een bijenparadijs? Dan is een bloemenweide een perfecte optie! Bloemenweides bieden nectar en stuifmeel voor bijen, wat essentieel is voor hun overleving. Bovendien zijn ze een prachtige toevoeging aan elke tuin.

De beste periode om bloemen te zaaien is in het voorjaar, maart-april, of in het najaar, vlak voor het begint te vriezen, oktober-november.

Er zijn twee hoofdtypen bloemenweides:

  • Akkerweide: Dit is een eenjarige weide met bloemen die heel snel bloeien. Akkerweides zijn een budgetvriendelijke optie, maar ze vergen wel meer onderhoud. Na een paar jaar zal er onkruid tussen de bloemen groeien, waardoor je elk jaar opnieuw moet bijzaaien.
  • Vaste bloemenweide of tweejarige bloemenweide: Deze weide bevat bloemen die langer leven, waardoor je minder vaak hoeft bij te zaaien. Vaste bloemenweides zijn wel duurder dan akkerweides, maar ze geven je tuin een langere periode kleur en geur.

Daarnaast vermijd je best het zaad uit supermarkten. Deze bloemen zijn vaak exotisch en niet goed voor bijen. Ga naar een speciaalzaak voor zaden waar ze je kunnen adviseren over de beste bloemen voor jouw tuin en de behoeften van de bijen in jouw omgeving.

Tip 5: laat je tuin verwilderen

De 'maai-mei-niet'-actie is een goed initiatief om wilde bloemen en bijen te helpen. Door je gras een maand lang te laten groeien, creëer je een waardevolle voedselbron voor deze belangrijke insecten.

Maar veel mensen maaien hun tuin in één keer zodra juni begint, omdat de 'Maai Mei Niet'-actie officieel voorbij is. Hierdoor verliezen de bijen in één klap hun belangrijkste voedselbron.

Een betere oplossing is om gefaseerd te maaien. Maai bijvoorbeeld de ene helft van je tuin en laat de andere helft verwilderen. Zo is er altijd een stuk in bloei waar de bijen terecht kunnen.

Imker Christophe aan het woord voor de dag van de biodiversiteit:

 

Door kleine stappen te zetten, kunnen we een groot verschil maken voor de bijen!

Met een beetje planning en inspanning kan je van je tuin of terras een paradijs voor bijen maken, terwijl je tegelijkertijd geniet van een prachtige en natuurlijke omgeving.

Terug