BRAUZZ.

De milieu-impact van conventionele reinigingsproducten.

De milieu-impact van conventionele reinigingsproducten.

Schoonmaakmiddelen zijn iets wat we allemaal dagelijks gebruiken om van onze thuis een goed onderhouden plek te maken. Poetsen doen wij zodat het thuis lekker ruikt, gezonder is om in te wonen en omdat het een schone omgeving biedt om in te leven. We houden echter vaak geen rekening met de impact die ze hebben op de wereld waarin we leven. Hoewel conventionele schoonmaakproducten onze keuken misschien wel schoon houden, bewijzen ze de natuurlijke omgeving een slechte dienst.

Laten we eens kijken naar de impact van de verpakking van de meeste schoonmaakproducten, de inhoud ervan en hoe ze terecht komen bij de miljoenen consumenten.


De impact van de verpakking

 

Een van de twee belangrijkste factoren die bijdragen aan de milieu-impact van schoonmaakproducten is de verpakking. Dit is niet verwonderlijk want de meeste conventionele schoonmaakproducten worden verkocht in een plastic spuitfles. Met de huidige plasticvervuiling crisis hoeven we geen plastic toe te voegen aan de stapels die al op onze stortplaatsen en in onze oceanen liggen. Hierbij is het alvast zeer belangrijk om vooral plastic die we slechts eenmalig gebruiken te vermijden. 

 

De impact van de inhoud

 

Hoewel de verpakking van reinigingsmiddelen zeer niet-duurzaam kan zijn, heeft de ingrediëntenlijst ook een impact. Ftalaten, quaternaire ammoniumverbindingen (QUATS), perchloorethyleen, fosfor, triclosan, ammoniak of chloor zijn slechts enkele van de milieubelastende chemicaliën op de lange lijst!
De meeste van de reinigingsmiddelen die we thuis gebruiken, gaan uiteindelijk door de gootsteen. Hoewel veel van de chemicaliën in conventionele reinigingsmiddelen kunnen worden gefilterd in afvalwaterzuiveringsinstallaties, is dit niet het geval voor allemaal en sommige blijven de rivieren en zeeën vervuilen, waardoor de vegetatie wordt aangetast.


De impact van het transport


Als wij massaal geproduceerde schoonmaakproducten van een grote fabrikant kopen, is de kans groot dat het product vele kilometers van ons vandaan is gemaakt en verschillende fasen van de reis heeft moeten doorlopen om op locatie te komen. Al dat vervoer heeft een milieukost, hoewel je het misschien niet beseft; vrachtwagens, schepen en andere transportmethoden gebruiken allemaal fossiele brandstoffen om hun goederen te verschepen, wat betekent dat elk commercieel product dat je koopt een fractionele, maar meetbare impact heeft op het milieu.