Afvalarme tips voor nieuwe ouders

Afvalarme tips voor nieuwe ouders

Veel ouders staan door de verwachting en geboorte van hun (eerste) kind bewuster stil bij de impact van hun consumptiegedrag op de maatschappij en het milieu. Maar voor de komst van je baby heb tegelijk ook veel spullen nodig. Hoe doe je dat zo milieuvriendelijk mogelijk? Met deze tips creëer je een duurzame babyuitzet.

Hoe ziet een duurzame babyuitzet er uit?

Het is een uitzet waarbij zowel mens als natuur in rekening gebracht worden. Kies voor zaken die langer mee kunnen gaan, minder afval creëren, eenvoudig te recycleren zijn, minder stroom verbruiken, .... Kiezen voor duurzame producten en materialen komen je portemonnee op lange termijn ook vaak ten goede. 

Afval vriendelijke tips voor nieuwe baby's

Net als het plannen van een zwangerschap, is het plannen van een afvalarm ouderschap een belangrijke stap. Plastic zal niet helemaal te vermijden zijn, maar je kunt de meeste wegwerpartikelen voor baby's en peuters vermijden of beperken door vooruit te plannen. Hier zijn enkele tips:

1. Stel een goed doordachte geboortelijst op

Zet hier alleen op wat je écht nodig hebt. Probeer je vervolgens aan deze lijst te houden. Twijfel je of iets nuttig is? Koop het dan nog niet, dat kan altijd later nog. Zo voorkom je dat je te veel koopt of producten niet gebruikt. Je kan ook eens rondvragen aan familie of vrienden welke producten zij achteraf niet echt nodig hadden van hun babyaankopen. Verder kan je vaak ook heel kwalitatief materiaal tweedehands aankopen of even lenen voor een paar weken/maanden.

2. Gebruik zoveel mogelijk wasbare luiers

Baby's en peuters verbruiken veel luiers. Héél veel! Het is daarom interessant om dan ook niet altijd de wegwerp luiers te gebruiken. Wasbare luiers zijn herbruikbaar en verkleinen dus drastisch de afvalberg van een baby. Deze switch heeft ook een positieve impact op jouw portemonnee. Helaas is het niet altijd mogelijk om luiers te verschonen en de vuile luier de hele dag bij te houden. Het is daarom wel steeds handig om enkele wegwerp luiers bij de hand te hebben om geen vervelende momentjes mee te maken.

3. Glazen of stalen babyflesjes

Babyflessen zijn essentieel, ongeacht de manier waarop jij de baby zal opvoeden. De gebruikelijke babyflessen zijn gemaakt van plastic, en nu zijn ze allemaal verplicht van BPA-vrij plastic te zijn. Als je echter niet voor een plastic fles wilt kiezen, zijn er ook andere opties. Zoals een glazen of stalen variant.

4. Duurzame baby kleertjes en dekentjes

Het lijkt wel of je elke 2 weken nieuw kleertje moet kopen voor een baby. Het is dus ook vrij moeilijk om altijd verantwoordelijke kledij te vinden. Als je er aan denkt om nog een kindje te krijgen, is hier de beste tip om alles goed te sparen en te hergebruiken. Als dat niet zo is kan je ook steeds lenen. Verder is de textiel industrie zo vervuilend dat wanneer je dan toch zaken aankoopt, je best op zoek gaat naar duurzamere stoffen zoals biologisch katoen.

Of het nu je eerste kind is, je nog maar net begint aan bewust consumeren of beiden het geval zijn, kinderen opvoeden en dat op een afvalarme manier doen, lijkt best een moeilijke uitdaging. Maar met een beetje planning en research kom je al een heel eind.

BRAUZZ. wasstrips

 

Bekijk product
Terug