7 slimme schoonmaakhacks voor lastige klussen

7 slimme schoonmaakhacks voor lastige klussen


Schoonmaken kan soms een uitdaging zijn, vooral als het gaat om die lastige klusjes waar we allemaal wel eens tegenaan lopen. Gelukkig zijn er enkele slimme hacks die je kunt gebruiken om zelfs de moeilijkste schoonmaakklussen aan te pakken. Van hardnekkige vlekken tot verstopte afvoeren, we hebben de 7 meest lastige klussen voor je op een rijtje gezet.

1. Hardnekkige kalkaanslag verwijderen:

Kalkaanslag kan een echte nachtmerrie zijn, vooral in de badkamer. Maar geen zorgen, je kunt het gemakkelijk aanpakken met een badkamerreiniger. Vul een zak met de reiniger en eventueel wat natuurazijn, bind deze vast aan de kraan of douchekop en laat het een paar uur weken. De combinatie van de reiniger met het azijn zal de kalkaanslag losmaken, waardoor het gemakkelijk weg te vegen is.

2. Vettige keukenkasten schoonmaken:

Vettige keukenkasten zijn geen pretje om aan te pakken, maar gelukkig is er een eenvoudige oplossing. Meng gelijke delen water en afwasmiddel, voeg optioneel een paar druppels aziijn toe en gebruik dit mengsel om de kasten af te vegen. De ontvettende stoffen in het afwasmiddel helpen bij het loskomen van het vet.
Ook natuurlijk afwasmiddel is hier geschikt voor en is zelfs beter, voor mens én planeet. Er bestaan namelijk genoeg effectieve natuurlijke ontvetters, deze ingrediënten worden vaak gebruikt bij natuurlijk afwasmiddel

3. Roestvlekken verwijderen:

Roestvlekken kunnen lastig zijn om te verwijderen, maar met een beetje wijnsteenpoeder (cream of tartar) kun je ze gemakkelijk aanpakken. Maak een papje van water en wijnsteenpoeder, breng het aan op de vlek en laat het een paar uur intrekken. Schrob vervolgens de vlek weg en spoel af met water.

4. Verstopte afvoeren ontstoppen:

Een verstopte afvoer kan een echte hoofdpijn zijn, maar gelukkig kun je het vaak oplossen met een beetje baking soda en azijn. Giet een kopje baking soda gevolgd door een kopje azijn in de afvoer, laat het bruisen en borrelen en spoel vervolgens door met heet water.
Heb je daarnaast nog last van vervelende geurtjes? Dan kan je een vaatwastablet in de wasbak plaatsen en er enkele keren warm water over gieten tot de tablet helemaal is opgelost. Een natuurlijk hulpmiddel voor vervelende geurtjes in de keuken.

5. Hardnekkige vlekken op tapijten behandelen:

Vlekken op tapijten kunnen lastig zijn om te verwijderen, maar met deze natuurlijke vlekverwijderaar kun je ze gemakkelijk aanpakken. Bevochtig de vlek met wat water en schrob erover met de vlekverwijderaar. Probeer daarna uit te spoelen met wat water. Deze krachtige zeep is handig omdat je heel gericht de vlek kan aanpakken zonder dat je daarbij de stof of het oppervlak beschadigt.
Heb je geen vlekverwijderaar bij de hand? Gebruik dan een mengsel van water met azijn en dep voorzichtig met een doek en herhaal indien nodig. Voor olieachtige vlekken kun je ook maïzena gebruiken om het vet op te nemen.

6. Aangekoekte pannen reinigen:

Aangekoekte pannen kunnen een nachtmerrie zijn om schoon te maken, maar met een beetje azijn kun je ze weer als nieuw krijgen. Vul de pan met water en voeg een kopje azijn toe, breng aan de kook en laat het een paar minuten sudderen. Laat afkoelen en schrob vervolgens de resten weg.

7. Verkleurde resten in de wasmachine:

Verkleurde resten tussen de plooien van je wasmachine kunnen er vuil uitzien. Dit wijst er op dat je waarschijnlijk nauwelijks een was draait op een hoge temperatuur (lees: vanaf 60°C). Maar geen nood want met een vaatwastablet ben je al halfweg: doe de tab in de wasmachine, zonder er was bij te doen (!) en laat de machine draaien op een kookwas (90°C).

Een propere machine zorgt trouwens ook voor een propere was!

Met deze slimme schoonmaakhacks kun je zelfs de moeilijkste klusjes aanpakken en je huis weer laten stralen. Probeer ze uit en ontdek hoe gemakkelijk schoonmaken kan zijn!

Terug