4 tips: Begin voorbereid aan Plasticfree July

4 tips: Begin voorbereid aan Plasticfree July

Lotte nam in 2021 deel aan Plasticfree July en dat ging zeker niet van een leien dakje. Op het laatste nippertje besloot ze de uitdaging aan te gaan om volledig plasticvrij te leven tijdens de maand juli. Ze bleef doorzetten, ondanks een paar misstappen, en koopt nu veel bewuster.  
"Ik zal altijd eerst op zoek gaan naar een duurzaam en plasticvrij alternatief, en als dat efficiënt en makkelijk in bereik is zal daar steeds mijn voorkeur naar uitgaan."  

"Ik geef jullie graag enkele tips om - in tegenstelling tot mezelf - voorbereid aan Plasticfree July te beginnen." 

Tip 1: Zoek vooraf waar je in jouw buurt plastic vrij verpakt eten kan vinden.

Zero waste shop

Waar vind je nu eigenlijk plasticvrij verpakt voedsel in jouw buurt? Dit is zonder twijfel de grootste uitdaging aan de actie Plasticfree July. In de traditionele supermarkten is er amper een plasticvrij aanbod, dus moet je op zoek naar alternatieven winkels in jouw buurt.  

In steden is de duurzame trend al langer aan de gang en vind je nu genoeg zero waste shops of lokale groentemarkten. Eens je de stad verlaat wordt dat aanbod schaarser. Gelukkig zijn er online tal van mogelijkheden te vinden om plasticvrij verpakt eten te vinden. Denk maar eens aan de Pieter Pot webshop. Indien je verkiest in een fysieke winkel te kopen, kan je ook steeds terecht bij BioPlanet. 

Tip 2: Maak het jezelf niet te moeilijk: ga voor eenvoudige zero waste alternatieven.

Herbruikbare koffiebeker

De verleiding is groot om heel enthousiast aan Plasticfree July te beginnen en 'all the way' te gaan waardoor je de mogelijkheid om eenvoudige swaps toe te passen vergeet.  

Hier zijn enkele voorbeelden: 

  • Kies voor een houten afwasborstel in plaats van een wegwerp plastic sponsje 

  • Gebruik een herbruikbaar zeeppmompje in plaats van iedere keer voor een wegwerp optie te kiezen. 

  • Steek standaard een linnen zakje in je tas en zeg neen tegen een plastic zak in de supermarkt.  

  • Herbruikbare koffiebeker of thermos 

Deze eerder eenvoudige swaps zijn het makkelijkst om ook na de maand juli te gebruiken. Op die manier heb je een blijvende impact zonder enige bijkomende moeite te doen.  

Tip 3: Ga niet impulsief naar een zero waste shop waar je alles opkoopt. 

Zero waste shopping

Denk vooraf goed na welke spullen je nodig zal hebben en laat je niet vangen door de leuke plasticvrije alternatieven die ze aanbieden in de zero waste shop.  

Sommige spullen heb je gewoon niet nodig of kan je makkelijk vervangen door iets in huis. 

"De dag dat Plasticfree July begon ben ik naar de zero waste shop gegaan en heb ik een gigantisch bedrag uitgegeven aan leuke, duurzame gadgets. Uiteindelijk bleek dat ik niet eens de helft ervan heb gebruikt.
Zo heb ik bijvoorbeeld stalen rietjes gekocht; deze heb ik nog nooit gebruikt. Ik kocht ook herbruikbare oorstokjes voor mijn vriend en mezelf; deze oorstokjes bleken niet echt aangenaam in gebruik en blijven nu ook onaangeraakt in de lade liggen.
En er liggen een heel aantal schoonmaaksponsjes in de kast die nog nooit gebruikt zijn aangezien ik steeds dezelfde BRAUZZ. sponsdoek gebruik."

Aldus Lotte. 

 

Conclusie: maak vooraf een lijstje van spullen die je denkt nodig te hebben. Koop bewust en denk goed na voordat je iets aankoopt, ook al lijkt het een goede duurzame investering.  

Tip 4: Laat je niet ontmoedigen door één misstap, zet door!  

Eco lifestyle

Weet dat plasticvrij leven in deze consumptiemaatschappij een hele uitdaging is. Overal rondom ons is wegwerpplastic verpakking te vinden. Kijk maar eens rond wanneer je door de straten wandelt.  

Laat je dus niet ontmoedigen wanneer je wél eens een in plastic verpakte maaltijd aankoopt of wanneer je jouw herbruikbare koffiebeker vergeten bent. Dat is helemaal niet erg zolang je je er maar niet door laat ontmoedigen.  

Plasticfree July gaat om de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed ervan op onze planeet, de mensen en de dieren. Dus bega gerust een misstap, voel je niet te schuldig en ga verder de uitdaging aan!  

 

Ben jij er klaar voor Plasticfree July?

Alle BRAUZZ. producten

All-in-one pakket

€49,00

Bekijk product
Terug