Sponzen en doeken - Geheime vervuilers

Sponzen en doeken - Geheime vervuilers

Wanneer jij probeert jouw ecologische impact tijdens het schoonmaken te verminderen, is de keuze voor het juiste schoonmaakproduct het eerste waar je aan denkt. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat van het gerei waarmee je schoonmaakt.

Sponzen en doeken hebben een grotere ecologische impact dan de meeste mensen beseffen. Er zitten namelijk geheime vervuilers onder de verschillende schoonmaak attributen.

Microvezeldoeken

Microvezeldoeken, de heilige graal van al wie schoonmaken een beetje serieus neemt, hebben helaas een hoop slechte gevolgen voor het milieu. Ze voelen aan alsof ze van stof zijn gemaakt, maar in werkelijkheid zijn ze gemaakt van kunststoffen.
Niet alleen zijn ze niet recycleerbaar door de manier waarop het materiaal wordt geweven en geproduceerd, maar ze kunnen ook microplastics in het water brengen wanneer ze worden gewassen. Die kunnen in ons watersysteem terechtkomen en dus zomaar op jouw bord terechtkomen de volgende keer jij een stukje vis eet. Studies suggereren dat mensen gemiddeld ongeveer 5 gram plastic (het equivalent van een creditcard) per week binnenkrijgen. Slik...
Als je momenteel een microvezeldoekje gebruikt om schoon te maken, probeer dan het aantal keren dat je het in de wasmachine stopt te beperken en probeer het zo vaak mogelijk te gebruiken voordat je het weggooit. Het is een uiterst efficiënt doekje, maar denk toch maar twee keer na alvorens jij een nieuw schoonmaak doekje aankoopt.

Spons-doeken

Door hun opzuig kracht zijn sponzen al decennia lang heel erg populair. Normaal gesproken is een spons een levend dier dat in het water leeft, vastgeplakt aan de bodem in oceanen, zeeën en rivieren.
Om aan de grote vraag van consumenten naar sponzen te kunnen voldoen en de natuur niet onnodig aan te roeren, moest er echter een manier worden gevonden om ze op een andere manier massaal te produceren. Zo kwamen de traditionele plastic-sponzen en spons-doeken bij de mensen thuis en vervolgens op stortplaatsen terecht, waar ze tot op de dag van vandaag blijven liggen en weigeren weg te rotten.
Bij correct gebruik wordt aanbevolen een traditionele spons ongeveer eenmaal per week weg te gooien, vanwege de miljarden bacteriën die zich erin ophopen. Door de spons te wassen, komen de ontelbare microplasticdeeltjes weer in het milieu terecht.
Ondanks deze nadelen zijn plastic sponzen nog steeds het belangrijkste schoonmaakgerei dat in de meeste huizen te vinden is.

Duurzaam alternatief?

Nu weet je alvast welke schoonmaakspullen je best kan vermijden om jouw impact tijdens het schoonmaken zo klein mogelijk te houden. Maar als consument is het vaak moeilijk om te kiezen voor de juiste alternatieven. Wel, we hebben goed nieuws: We hebben dat werk van jou overgenomen en presenteren jou graag het nieuwste lid van de BRAUZZ. familie: De natuurlijke sponsdoek!

Het heeft een opzuig- en reinigingskracht, gelijkwaardig aan zijn synthetisch vervaardigde tegenhanger. Bovendien kan het oneindig worden gewassen en hergebruikt en is het gemaakt van duurzame, hernieuwbare grondstoffen. Heb jij de doek zo vaak gebruikt dat een nieuwe aan de orde is? Geen probleem, de BRAUZZ. sponsdoek is thuis gewoon perfect composteerbaar en dus 100% biologisch afbreekbaar!

Wordt de BRAUZZ. natuurlijke sponsdoek jouw nieuwe schoonmaak maatje?

Natuurlijke sponsdoek (set van 2)

€6,99

Bekijk product
Terug